Logo Tokodrama
Logo Tokodrama

Uit de ITA Nieuwsmail Amateurs van maart

Uit de maandelijkse Nieuwsmail Amateurs van ITA (gratis abonneren kan via amateurs@ita.nl):
VR 25 FEB
NIEUWS UIT DE AMBASSADE
‘Ha Sabine. Leuk dat je mee gaat doen! We zijn nu met 4 spelers, dus de 3 Zoomlessen kunnen doorgaan.’ Ja, ook ik heb het eindelijk geprobeerd. Digitaal acteren. Na mijn laatste theaterworkshop in maart 2020 waarbij ik één scene uit Macbeth repeteerde onder leiding van Gijs Scholten van Aschat was er niet veel meer van spelen terechtgekomen. Deels door een nieuwe baan en het schrijven van mijn proefschrift, maar natuurlijk ook door het coronavirus dat nog steeds genadeloos onder ons is. 

Dus na het veelvuldig consumeren van verscheidene digitale theaterproducties werd het eens tijd om zelf voor de camera te kruipen en het zoom-acteren uit te proberen. Ik doe dit bij theaterdocent Bart van Heel van Tokodrama die een bekende van veel van jullie zal zijn. Elke week spelen we een andere dialoog waarbij we de tekst millimeteren, met in de eerste week een scène uit Medea. Het is nog even zoeken naar de juiste camerahoek – zeker als je het toch niet kan laten om te bewegen en daardoor per ongeluk uit het beeld loopt –  maar wat was het fijn om weer te spelen! En mooi meegenomen: het onderliggende verdriet dat ik speelde van Jason die rouwt om zijn vermoorde kinderen was voelbaar aan de andere kant van het computerscherm!

Gepke heeft al wat meer ervaring met digitaal acteren, alhoewel het ook voor haar wennen was: 
“Normaal gesproken doe ik jaarlijks altijd een aantal workshops op het gebied van theater. Ik ben iemand die het niet per se nodig heeft om aan een stuk te werken, want ik vind de afwisseling van meerdere workshops erg leuk. Maar ja, dat corona hè. Ik heb heel erg moeten wennen aan eerst die 1,5 meter afstand, en later repeteren via Zoom. Maar zoals gezegd 'alles went, behalve een ...' geeft 'toneelspelen' via Zoom ook wel weer andere uitdagingen, zoals bijvoorbeeld het werken met de camera, want gezichtsuitdrukking wordt daardoor belangrijker en je gaat veel meer gebruik maken van je handen. Ik zie er inmiddels zelfs al naar uit om deze uitdagingen aan te gaan!”

Zelf ook benieuwd naar digitale acteercursussen? Tokodrama heeft een breed aanbod! 

Hartelijke groet,
Sabine Waasdorp
Gepke Andringa

Tokodrama / Bart van Heel

Kantoor: Zoutkeetsgracht 228 1013 LC AMSTERDAM
Telefoon: 020-6261835
Studio: Polanentheater Polanenstraat 174 Amsterdam
Bankrekening: NL43 TRIO 0390165565 t.n.v. Tokodrama Amsterdam